top of page

Çocuğunuza Kural Uygularken Sevginizden Kısmayın

  • akademimucitler
  • 21 Tem 2020
  • 2 dakikada okunur

▪️İstenmeyen davranış bir anda sonlanmaz, aşamalıdır.

1. Çocuğum neden böyle davrandı❓

2. Ona ne öğretmeye çalışıyorum ❓

3. Bunu en iyi ne şekilde öğretirim ❓


▪️Ebeveyn işbirliği önemli

İlk zamanlar anne sözünü geçirebildiği için kendini güçlü; baba sığınılan kapı olduğu için sevecen hisseder. Her iki durumda da ebeveyn mutludur. İlk zamanlar bu durumun ciddiyeti anlaşılmasa da ilerleyen günlerde durum artık istediğini yaptırmak için babayla bir olup anneyle savaşmaya, kuralları tanımamaya, yapmak istediği, yapmak istemediği şeyleri anneye ya da babaya nazlanarak yaptırmaya dönüşebilir. Baba ve anne işbirlikçi olmalıdır. Tutarlı olmalıdır. Birinin hayır dediğine diğeri evet dememelidir.


▪️Kuralları uygulamaları konusunda kararlı, tutarlı, makul olmak önemli


Hayır kelimesini net kararlılıkla söyleyin. Neden hayır olduğunu kısaca açıklayıp verdiğiniz karardan dönmeyin, tartışmaya da girmeyin. Hayır kelimesi, inatlaşmak için değil, toplum ve aile kurallarını öğretmek için sakin ve kararlı ses tonuyla kullanması gerekir.

Güçlüyken kuralları sürdürmek uygulatmak biraz daha kolayken. Güçsüz ve yorgunken daha zor olabiliyor. Bu durumlarda esneklik göstermeyin. Sabırla kararlılığınızı sürdürün. Değişken kurallar kuralsızlık getirir.


▪️Çocuğum bilerek, inadına yapıyor diyorsanız


Çocuk, bazı şeylerde aşırı hassas olan anneyi, babayı sevmediği şeyi gözlerinin içine bakıp sevinçle yaparak “pasif-agresif” tavırla cezalandırabilir. Bu durum ebeveyne karşı tepkilerini dile getirme şekli olabilir. (İlgi görmek, rutine olan ihtiyaç, disiplin ihtiyacı, sevgi ihtiyacı) Çocuğun neden böyle yaptığının sebebi anlaşılmalı.


▪️Kuralları uygulatırken sevginizden kısmayın. Çocuk, her şeye rağmen sevildiğini bilmeli


▪️Seçenekler sunun

(Markette koşmak yok. İşte seçeneklerin: Yürüyebilirsin, market arabasına oturabilirsin. Sen karar ver)


▪️Katı kurallar, gevşek disiplinlerden uzak durun


Yaramaz davranış gerçekleştikten sonra anne çocuğu azarlamadan ahlak dersi vermeden kendi yaramazlığının sonuçlarına katlanmasını sağlayabilir.


(Çocuk markette anneyi zorluyor. Anne marketten ayrılmak zorunda kalıyor. Ertesi gün anne, çocuğu azarlamadan ahlak dersi vermeden, yaramazlığının sonuçlarına katlanmasını sağlıyor)


▪️Yaptığı en küçük olumlu davranışı takdir edin


“Bunu yapman çok hoşuma gitti. Artık büyüdüğünü görebiliyorum.” gibi kelimeleri kullanın.

“Sen çok yaramazsın”gibi karaktere yönelik eleştiri yapmadan davranışa yönelik eleştiride bulunun “Bu davranış yanlıştı. Sana uygun değildi. Bir düşün bakalım bunun yerine ne yapmak iyi olurdu”


“Çocuk gibi davranıyorsun, çok yaramazsın yerine Bu olan bitenden hiç hoşlanmıyorum! Koridorda koşturman alışveriş yapanları rahatsız eder.”


Yaptığı olumlu davranışı dile getirirken onlarında kulak misafiri olmasını sağlayın. (Babası, arkadaşalrıyla oynarken parkta düşen birine yardım etti, krakerini paylaştı. Centilmenlik diye ben buna derim )


▪️Birlikte zaman geçirin


Çocuğa verilemeyen zamanı, maddeyle değil birliktelikle kapatın. (Mutfakta beraber yemek yapmak) için suçlu hissedip


▪️Yaş ve mizaç özelliklerini göz önüne alarak gelişimsel sorunlarını normal karşılayın.


Çocuklar belli yaş aralıklarında belli gelişimsel davranışlar(olumlu-olumsuz) sergilerler. Bunların normal gelişimsel sorunlar olduğunu bilip bunları denetleyebilmeliyiz. Ben merkezci olduğu dönemlerde dikkatlerini başka yönlere çekebilirsiniz. Mükemmeliyetçi olmayın çocuğun yetenekleriyle anne babanın beklentileri arasında fark gören çocuk eylemsizleşir, tepkiselleşir, hayal kırıklığına uğrar.


▪️Keşfetmelerini sağlayın.


Çocuklar hiçbir şey yaşamamaktansa kötü şeyler deneyimlemeyi yeğlerler. Bu sebeple hareket ihtiyaçlarını karşılamayı sağlayın. Makul isteklerini karşılayın. Beraber yapabileceğiniz oyunlarınız olsun. Siz kaybettiğinizde kaybetmeyi sevmediğinizi ama buna rağmen centilmence onları tebrik ettiğinizi dile getirin. Bu sayede çocuk kaybetmesine rağmen olgun davranmayı öğrenecek. Siz nasıl davranırsanız çocukta onu rol alır.


▪️Sınırlarımız güven verir


Sınır ve kısıtlamalar çocukları güvende hissettirir bunların yokluğu stres vericidir stresli çocukta tepkilidir. Çocuklar yetişkinlerin kurallarına ihtiyaç duyar. Bu düzeni haz ilkesiyle yaşayan çocuklarımız tek başına başaramaz. Başaramadıklarında ise boşlukta olmanın can sıkıntısıyla tepkisel davranabilirler.

Belli başlı temel alışkanlıkların kazandırılmasında netliğin olması önemlidir.

Günlük rutininiz olsun,yemek yeme, uyku saatindeki diş fırçalama el yıkama gibi rutinler.





 
 
 

Commentaires


bottom of page