top of page

GeliÅŸim Takibi

Okulumuzda her gün danışman pedagoÄŸumuz bulunmaktadır. Kurum pedagoÄŸumuz çocuklarımızla bire bir vakitler geçirerek onları yakından tanır ve gözlemler. Sınıf öÄŸretmenininde katkıları ve gözlemlerini alır. Böylelikle biliÅŸsel, duygusal, psikomotor ve sosyal geliÅŸim alanlarında çocuÄŸun yaÅŸ grubundan beklenen becerileri gerçekleÅŸtirip gerçekleÅŸtiremediÄŸini tespit eder ve raporlar. ÇocuÄŸun tutum, bilgi, beceri, davranış gibi kazanımlarına ait oldukça önemli olan geliÅŸim raporları, okul öncesi eÄŸitim kurumlarındaki amaçlı eÄŸitim faaliyetlerinin tamamını kapsar. Mevcut durumun deÄŸerlendirmesi yapılarak her ay aileye raporlama yapılır. Her çocuÄŸun geliÅŸimsel ilerleme hızı farklı olacağından yıl içerisinde ki tüm raporların ortak sonucu dikkate alınır. GeliÅŸimsel kontrol listeleri, davranış deÄŸerlendirme formları ve sınıf gözlemleri gibi yöntemlerden elde edilen veriler ışığında hazırlanan geliÅŸim raporları, öÄŸrenme sürecinin çocuÄŸun geliÅŸimine olan etkisini ortaya koyması açısından ailelere yol gösterici olduÄŸu gibi, eÄŸitim faaliyetlerinin daha etkin ve öÄŸrenci merkezli bir ÅŸekilde planlanması için önemli veriler saÄŸladığından eÄŸitimciler adına da oldukça önemlidir.
Yine her dönem bir kere hazırlanan AGTE (Ankara GeliÅŸim Tarama Envanteri)testi uygulanır. Bu test klinik bir testtir ve sadece eÄŸitimini almış kiÅŸilerce uygulanabilmektedir. AGTE, anne-baba ile ya da bakıcı, öÄŸretmen ile görüÅŸme yoluyla uygulanan bir deÄŸerlendirme aracıdır. YaÅŸamın ilk 6 yılındaki geliÅŸim, 154 madde ve dil-biliÅŸsel, ince motor, kaba motor, sosyal beceri-öz bakım ve genel geliÅŸim gibi 5 alt kategoride deÄŸerlendirilmektedir. Çocukların geliÅŸimi, 0-3 aydan baÅŸlayarak 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlar halinde tek tek incelenip gözlenerek puanlanır. Bu deÄŸerlendirme anne-baba ve çocuÄŸun bir arada olduÄŸu ortamda yapılır. Önemli olan, çocuk hakkında en saÄŸlıklı bilgiyi elde edebilmektir. Uygulama sonucunda çocuÄŸun genel geliÅŸimi hakkında sistematik bilgiler elde edildiÄŸi gibi çocukla ilgili muhtemel geliÅŸimsel gerilikler de tespit edilir. Bu uygulama her dönem bir kez yapılır ve geliÅŸim gözlenir ilk dönem öÄŸretmeni ile ikinci dönem aile ile görüÅŸülerek tamamlanır.


Okulumuzda beÅŸ farklı alanda profesyoneller tarafından verilen branÅŸ dersleri mevcuttur. Bu derslere ait her dönem için bir kez olmak üzere çocuÄŸun katıldığı branÅŸ alanına ait raporu hazırlanır. Müzik kulağı var mıdır? Dansa uygun mudur? Çizim yeteneÄŸi nasıldır? gibi soruların cevapları bu raporlarda bulunabilir.


GeliÅŸim raporları çocuklarımızın güçlü yanlarını yansıttığı gibi desteklenmesi gereken yanlarını da yansıtır. Bu noktada yapmamız gereken, öÄŸretmen ve okul aile iÅŸbirliÄŸi içinde kalarak çocuklarımızı nasıl destekleyebileceÄŸimizle ilgili paylaşımda bulunmaktır.

bottom of page