Psikolojik Sağlamlık
- akademimucitler
- 5 Ara 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 13 Ara 2020
Esneklik olarak da tanımlayabileceğimiz Psikolojik Sağlamlık (Resiliens), cismin sıkıştırılması, bükülmesi, esnemesi sonrası özüne, orijinal formuna dönebilme becerisidir.
Psikolojik sağlamlığı, hayatımızda yaşadığımız değişikliklerden, stresli yaşam deneyimleri arasından nasıl sıyrıldığımızla (hastalık, ölüm, kaza...) açıklayabiliriz.
Hayatta birçok olumsuz olay ile karşılaşabiliyoruz. Yas, çatışmalar, doğal afetler, hastalıklar... Çoğu zaman önlenemeyen bu zorluklar karşısında kimisi hızlı toparlanırken kimisi daha geç toparlanıyor.
Psikolojik sağlamlık, bireyin zorlu yaşam koşulları altında:
-Başarılı baş etme
-Sağlıklı uyum gösterme
-Yeterlik gösterme
süreçlerinin içeriğidir.
_Psikolojik sağlamlık, örseleyici yaşam olayına karşı koruyan bir karakter özelliği değildir. Olumsuz faktörlere karşı geliştirdiği beceriler, olumsuzluklara karşı gösterdiği koruyucu faktörlerdir. _
*Risk faktörleri *
Erken doğum
Olumsuz yaşam olayları
Kronik hastalıklar
Ebeveynlerin hastalığı
Ebeveyn boşanması, ölmesi, tek ebeveynle yaşamak
Ekonomik zorluklar ve yoksulluk
Çocuk ihmal ve istismarı
Toplumsal travmalar(Savaş doğal afet)
Evsizlik
Koruyucu Faktörler
• Olumlu veya kolay mizaç
• İç kontrol odağı
• Benlik saygısı
• Kişisel farkındalık ve kendini kabul
• Özerklik
• Yaşam hedeflerinin olması ve gelecek için olumlu beklentiler
• Etkili problem çözme becerileri
• İyimserlik ve umut
• Sosyallik
• Mizah duygusuna sahip olma
• Sağlık
• Destekleyici anne-baba tutumu
• Çocuğa yönelik yüksek ve gerçekçi beklentiler
• Akran / Arkadaş desteği
*Psikolojik Sağlamlığınızı Arttırmak İçin *
Değerli Olduğunuzu Hissedin
Her daim önemli olduğunuzu kendinize hatırlatın ve sizi değerli hissettirecek duygulara, birlikteliklere yoğunlaşın. İyi ve sağlıklı olabilmek önceliğiniz olsun ve bu uğurda koruyucu faktörleri kendinize hatırlatın. Sizi iyiye götürmeyen aksine kötü etkileyen ve enerjinizi alan düşünceleri, durumları analiz edip onları hayatınızdan çıkarın.
Güçlü Yönlerinize Odaklanın
Güçlü yönlerinize odaklanarak potansiyelinizi artırın ve kendinizi acımasızca eleştirmeyin. “Keşke orda onu yapmasaydım.” gibi pişmanlık, suçluluk hissettiren düşüncelerle enerjinizi harcamayın. Sıklıkla güçlü kalabildiğiniz zamanlarda verdiğiniz kararları ve güçlü olması için destek verdiğiniz insanlara sunduğunuz önerileri düşünün. “Bununla nasıl başa çıkmıştım?””Bununla nasıl başa çıkmasını istemiştim?”
*Yakınlarınızın koruyucu faktörleriyle ilgili konuşun *
Yakınlarınızın koruyucu faktörleriyle ilgili konuşun. Zor zamanlarını nasıl atlattıklarıyla ilgili yakınlarınızla sohbet edin. Toparlanmalarında etkili olan faktörün ne olduğu ve durumu ne ölçüde iyileştirdiği üzerine tartışın.
Kararlı olun
Olaylardan kaçmak, onları yok saymak yerine onları kararlı bir şekilde çözümlemeye çalışın. Çabanız sırasında kendinize karşı dengeli olmaya özen gösterin.
*Spor Ve Beslenme *
Düzenli beslenme ve egzersiz rutininiz olsun. Fazla tüketilen şekerli, asitli besinler beraberinde fiziksel ve ruhsal dengesizlik getirecektir.
Yalnız Kaldığınız Zamanı Azaltın
Sevdiklerinizle geçirdiğiniz zaman ve onlarla olan paylaşımlarınız psikolojik sağlamlığınızı artıracaktır.
Sizi Olumlu Etkileyen Rutinleriniz Olsun
Size iyi gelen kişiler, kitaplar, şarkılar, diziler ile belli rutinleriniz olsun ve bunları yaparken motive olduğunuza dikkat edin.
Umudunuz Olsun
Zorluklarla baş etmede, onları onarmada, gerçekleştirmede umutlu olmak önemlidir. Bir şeyin iyi olacağına duyulan inanç o şeye karşı güçlü, dayanıklı olmamızı sağlar. Yaşanan olumsuzlukların yaşamınızın tümünü etkilemesine ve umudunuzu azaltmasına izin vermeyin.
İnci, istiridyenin bir çeşit kendini koruma mekanizması sonucu oluşur. Kabukların arasından giren yabancı maddeleri istiridye, sedef mineraliyle sarmaya başlar ve bu yabancı madde bir inciye dönüşür.
İnsanların da istiridyeler gibi zorluklarla mücadelede kullandığı yetenekleri vardır.
Teşekkür Ederiz.

Comments