Pandemi Sürecinde Çocuklu Ailelere Öneriler
- akademimucitler
- 2 May 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 2 May 2021
Covid-19 salgını, tüm dünyayı etkilemeye devam ederken bireylerin ve ailelerin yaşam rutinlerini de değişime uğrattı. Bu süreçte bazı aktivitelerimiz kısıtlanmak durumunda kalıyor, çocuklar sosyalleşemiyor, arkadaşlarıyla görüşemiyor. Kaygı, korku, can sıkıntısı, tahammül seviyesinde azalma, bazı duyguları da beraberinde getiriyor. Bu duygudurum yoğunluğu kişiden kişiye göre değişse de ortaklık içeriyor. Yetişkinler, bu durumu anlamlandırıp buna daha rahat uyum sağlarken, çocuklar için bu o kadar kolay değildir. Çocukların, dışarı çıkmak, aile büyükleriyle zaman geçirmek, akranlarıyla özgürce oynamak gibi zevk aldığı pek çok aktiviteden uzak kalmaları, onlarda kaygı, can sıkıntısı, öfke benzeri duyguları ortaya çıkarabilir. Bu duygular arttıkça kontrol edilmesi zorlaşabiliyor.
Çocukların ve aile bireylerinin, psikolojik dayanıklılığının artması bu süreçte son derece önemlidir.
Kaygıyı Kontrol Edebilmek İçin:
Çocukların kaygılarını kontrol edebilmek için ilk yapılması gereken şey, kaygının, korkunun doğal olduğunu, kendimizi korumak için önlem almamızı sağladığından yararlı olabileceğini anlatmak, belirsizliği azaltmak ve yaşa uygun gerçek bilgiler vermektir.
* Çocuklar meraklıdır ve içinde bulundukları durumlarla alakalı mutlaka soruları vardır. Bu süreçte de zihinlerini meşgul eden pek çok soru olmuştur. Bu soruları aileler dinleyebilmeli ve dinleneceğini çocuğa hissettirmelidir. Sorular dürüstçe çocuğun anlayacağı şekilde cevaplandırılmalıdır.
* Bazı insanların hasta olduğu ama çoğunun durumunun iyi olduğu, herkesin hasta olabileceği ama her hastanın virüs taşımadığı başka sebeplerden de hasta olunabileceği, çocukların nadiren hasta olduğu ve hasta olsa da hemen iyileştiği fakat yine de hijyene dikkat edilmesi gerektiği çocuğa anlatılmadır.
* Gerçekçi olmayan açıklamalar yapılmamalıdır. Evde veya okulda güvende olacakları söylenmeli fakat etrafındakilerde, hastalık olmayacağı söylenmemelidir.
* Çocuk, çevresindeki yetişkinlerin davranışlarını ve söylemlerini önemseyip rol aldığı için yetişkin, konu ile ilgili yorum ve tepkilerine dikkat etmelidir.
* Çocuklar, korkutucu görüntüler içeren videolardan uzak tutulmalıdır. Haber izlemelerini sınırlandırılmalıdır.
* Okulların kapatılması, bazı önlemlerin alınması korkutucu bir olay gibi karşılanmamalıdır. Önlemlerin faydalı olacağı anlatılmalıdır.
* Günlük rutinler mümkün olduğunca korunmalıdır.
* Çocukların, mümkünse öğretmenleriyle ve akranlarıyla iletişim kurmaları, görüntülü görüşmeler yapmaları desteklenmelidir.
Çocuklarla İletişim Kurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
* Çocuğun göz seviyesine gelme, dikkatli şekilde dinleme,
* Çocuğun, duygusunu ifade etmede yardımcı olma, bazı duyguları isimlendirme,
* Başkalarıyla paylaşırken dahi çocuklarında duyabileceği ihtimaline karşı stres artıracak konuşmalardan (Ne olacak bu halimiz bilmiyorum. Ülke çok kötü durumda. Dehşete kapıldım...) kaçınma,
* Dili çocuğun gelişim düzeyine göre ayarlama “ölüm” kavramının her yaşta farklı algılandığını unutmama,
Ailelerde Zaman Planlanması
- Aileler bu süre içerisinde yeni normale göre planlamalar yapmalıdır.
- Ev içerisinde rutinler olmalıdır (öğün, yatma, oynama, çalışma saatleri vb.) Unutulmamalıdır ki, çocuklar iyi planlanmış ve tutarlı olan rutin içerisinde daha az kaygılı ve daha çok işlevsel olurlar.
- Evde çocuklarıyla vakit geçirmek durumunda olan anne babalar zamanlarını,
1. Çocukla geçirilecek zaman
2. Kendi sosyallikleri için gerekli zaman
3. Kendi iş ve uğraşlarını yapacakları zaman. şeklinde düzenlemelidir.
- Evde yapılabilecek fiziksel aktiviteler planlanmalıdır. (Sabah sporu, motor beceriler, çeşitli oyunlar..)
- Çocuklar, ev işlerine dahil edilerek yeterlilik hissi artırılmalıdır.
- Oyunlar, filmler gibi eğlenceli aktiviteler planlanmalıdır.
- Çocuklar için rol model olan ebeveynler, örnek beslenme davranışları sergilemelidir.

コメント