top of page
Ara

Çocuklarda Teknoloji Kullanımı ve Etkileri

akademimucitler

Teknolojinin, günlük işlerimizi kolaylaştırdığını, dünyadan, yaşadığımız ülkeden haberdar olmamızı sağlayan bir araç olduğunu biliyoruz. Fakat geçmiş dönemlerden beri yazılan kitaplar, makaleler, yapılan araştırmalar belli sürelerde, belli şartlarda ekrana maruz kalmanın, yetişkinler ve özellikle de çocuklar açısından çeşitli zararlarından bahsediyor. Peki,

💭Ekran çocuklarımızın kullanımına açık olduğunda hangi noktalarda yararlı ve zararlıdır?

💭Tüm ekosistem çocuğu ekrandan uzak tutmak üzere kurulmadıysa, bunu sadece ebeveynin yapması ne derece faydalıdır?


Teknoloji Kullanımının Yararları:

✔️Çocuklar teknoloji sayesinde başka dillerden, başka kültürlerden haberdar olurlar. Bunlarla ilgili bilgi edinirler. Aynı zamanda teknoloji, çocuğun sosyal gruplarda var olabilmesinde kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Çocuk, güncel karakterlerden, oyunlardan, olaylardan haberdar olarak bunlar üzerine konuşabilir.

✔️İnternet ortamındaki çeşitli çalışmaları örnek alarak aileleriyle beraber yapabilirler.

✔️Eğitici oyunlarla hoş vakit geçirebilirler.

✔️Teknoloji, eğitim ve öğretim etkinliğinin artırılması için zenginleştirilmiş görsellerle ek kaynak niteliği görür.

✔️Yanında yetişkin varken kullanılan ekran ile yetişkinin ara sıra çocuğa izlediği şeyle alakalı sorular sorması çocuğun zihnini, dilini canlı tutar. Çocuk bu sayede dil, kavram gelişimini ebeveyn desteğiyle geliştirir.


Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Oluşturabileceği Zararlar:


✖️Ekran girdi sağlıyor fakat bilinçsizce kullanıldığında çıktı sağlayamıyor. Bununla beraber dil sorunları ortaya çıkabiliyor.

✖️Bazı aileler çocukların ekran zamanını, diğer işlerini yapmak, dinlenmek için kullanırlar. Çocuklar içerikten içeriğe çıktısız, hipnotize bir şekilde gezinirken aileler devreye girmez ve çocuk o süresini verimsiz şekilde geçirmiş olur.

✖️Okul öncesi çocuklarda hızlı gelişen psikomotor, dil, sosyal beceriler düşünüldüğünde, çocukların bu yaşlarda uzun süre ekran karşısında vakit geçirmesi halinde duruşta bozukluk, motor ve sosyal becerilerde gerilik, içe kapanıklık, fazla uyarana maruz kalındığından durağanlığa karşı ilgisizlik, obezite, görme bozuklukları ortaya çıkabiliyor.

✖️Çocuklar, çizdikleri resimlerde de ekran süreleriyle ilgili bilgiler verirler. Günde birkaç saatten fazla 3Tye (Televizyon, tablet, telefon) maruz kalan çocuk, yaşına uygun çizgiler çizmekte, gördüklerini kapıda aktarmakta, dikkatini toparlamakta güçlük çekmektedirler.


Ailelere Öneriler

Aileler çocukları ekrana;

0-2 yaş döneminde hiç maruz bırakmamaya

3-6 yaş döneminde de 40-60dakikayı aşmayacak şekilde kontrollü şekilde kullandırılmaya dikkat etmelidir.

Ebeveyn, çocuklara uygun sınırlar koymakla mükelleftir ve koyulan kuralların keyfi olmadığını çocuğa anlatmalıdır. Bu kurallara tüm aile bireyleri uymalıdır. İnternette olabilecek tehlikeler ve bu tehlikelerden nasıl korunmanız gerektiği hakkında çocuğa bilgi verilmelidir.

Teknoloji, ödül ya da ceza aracı olarak kullanmamalıdır.

Çocuklara hazzı erteleyebilmeleri, kendilerini tutabilmelerini açıklayan özdenetim becerisi kazandırılmalıdır.

Çocuğun, oyun oynarken, yemek yerken, uykuya geçişte, alt değiştirmede 3T ye maruz kalmamasına özen gösterilmelidir. Bu durum konsantrasyonun, düzenin bozulmasına sebep olur.

Çocuğun çokça vakit geçirdiği alanlara teknolojik aletler konmamalıdır. Bu sayede çocuğun hatırlamasını ve istemesini aza indirgeyebilirsiniz.

Teknoloji dışında alternatif etkinlikleriniz olmalıdır. Farklı araçlar, materyallerle ailecek hoş vakit geçirmelisiniz.

Ebeveyn olarak teknolojiyi, zor durumda kalınca kurtarıcı olarak ya da bakıcı olarak kullanmamalısınız. Çok yoğun olduğunuz anlar olabilir bu durumda genellikle ilk tercihiniz oyun, oyuncak olmalıdır.

❕Ebeveyn olarak ekranın olumsuz etkileri hakkında farkındalık içinde olmak hem kendimiz hem de çocuklarımız için daha güvenli, sağlıklı kararla alma gücü verir. Gerekirse bunun için sizlerde teknoloji perhizi yapın.




 
 
 

コメント


bottom of page