top of page
Ara

Bağlı Ama Bağımsız Çocuklar Yetiştirmek

akademimucitler

Hayatta başarılı olan, isteklerinin farkında ve bunları gerçekleştirmek için inançlı olan, ailesine şefkatle bağlı ama bağımsız, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kuran çocuklar yetiştirmek hepimizin ortak isteğidir. Bu farkındalığın temelini, kendine yetebilme, sorumluluk alabilme, sorunlarla baş edebilme nüansları oluşturuyor. Bebeklikten itibaren temelleri atılan güvenin, çok yüksek ya da çok düşük olması ilerleyen dönemlerde sorunlar oluşturmaktadır. Güven aşılamanın doğru temelde oluşması için, bağlı ama bağımsız bireyler yetiştirmek için hangi adımları atmalıyız?

Onun Yerine Beğenmeyin Ve Karar Vermeyin

Bazı durumlarda (okul seçimi, ebeveynler arası tartışmada haklı haksızı belirleme, ev, araba alma vb.) salt çocuğun kararının alınması beklenmemelidir. Çünkü bu tür konular çocuğun yaşına ve konumuna uygun değildir. Fakat çocuğun yaşına konumuna uygun konularda, ebeveynler doğruyu yanlışı bilseler de bunu bir an önce söyleyip çocuğu zahmetten kurtarmamalıdır. Ebeveyn, “Sen ne düşünüyorsun?”, “Senin kararın ne?”, “Sen hangisini almak istersin?”, “Sence bunu nasıl çözülebiliriz?” gibi sorular sorarak farkındalık kazandırılmalıdır. Çocuk kararının olumlu olumsuz sonuçlarıyla kendi yüzleşip bir sonraki karar vermede bu tecrübelerden yararlanmalıdır.

Güven Duyun, Güven Verin

Bağımsız çocuk yetiştirmek için onlara güven vermeliyiz. Güven, sevgi ortamında büyüyen çocuk sorunlarını iletme noktasında korku ve engele takılmayacaktır. Tekrar tekrar denemek, daha iyisini yapmak için kendilerine daha fazla güven duyacaklardır.

Çocuğun yersiz özgüven sahibi olmasını engellemek için, abartılı övgülerden kaçınmalısınız. Çocuğu koruma amaçlı fazla kontrol etme, her hareketlerini kontrol altına alma çocukta "Bana güvenmiyor" hissi verecektir. Bu da çocuğun kendisine olan güveni sarsacaktır.

Kendi Problemlerini Çözmelerini ve Hayal Kırıklığıyla Baş Etmelerini Sağlayın

Bağımsız çocuk yetiştirmek için çocuğun sabır ve küçük zorluklarla baş edebilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olunmalıdır. Çözebileceği olası olumsuz davranışlarla baş etmesine izin verin.

Doğru zamanda söylenen "Hayır" kelimesinin doğruluğundan şüphe etmeyin ve geri adım atmayın. Çocuk olumsuz davranış göstermesin diye hayırları evete dönüştürmek yerine çocuğun, hayal kırıklığıyla baş edebilmesi için öncelikle duygusunu tanımasını ve ifade edebilmesini sağlayın. Çocuğun yaşadığı duygunun normal olduğunu ona ifade edin ve o duyguyu tanımasına yardımcı olun. Son olarak bu duyguyla nasıl baş edebileceğini kendi anılarınızdan vb. örneklerle anlatın.

Onun Yerine Sorulara Cevap Vermeyin

Çocuğun adına konuşmak, cevap vermek çocuklarda güven kaybı oluşturduğu gibi çocuğun bireysel olarak çekimser, kendini ifade etme konusunda daha pasif olmasına sebep olur.

“4 yaşındayız halası parka gidiyoruz. Eveett o da seni çok seviyor” gibi çocuk yerine yapılan açıklamalar, çocuğun çeşitli diyaloglarda bulunma ve bunları insan ilişkilerine de yansıtma deneyimini elinden alacaktır. Çocuğun dil becerisi için sosyal etkileşim şarttır. Çocuk kendini ifade ettiği sosyal ortamlarda, duygularını kontrol etmeyi, sorun yaşadığında nasıl çözebileceğini öğrenir.

Çeşitli Görevler İçin Sorumluluk Verin

Sorumluluk için, zaman, sabır ve sevgiye ihtiyacımız vardır. Çocuğun, hızlı şekilde becerileri gerçekleştirmesini beklemeyin. Çocuklarımızdan bir şey isterken beklentilerinizin çocuğa uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Çocuklar sofranın kurulmasına, peçetelerin seçimine, bitkilerin sulanmasına, hayvan dostlarımızın beslenmesine yardımcı olabilirler. Bunları yapmak için çocukları teşvik edebilirsiniz.





 
 
 

Comments


bottom of page