Çocuklarınızın Davranışlarını Okuyabiliyor musunuz?
- akademimucitler
- 13 Ara 2020
- 1 dakikada okunur
Çocukların yaramazlıkları karşısında öfkelenen ebeveyn şunu unutmamalıdır, çocuklar bu yolla kendilerinde gelişmemiş ya da alıştırma yapmaları gereken becerileri iletirler. Yaramazlığın, çocuğun gelişimi için bir fırsat olduğunu, beyni yapılandırmak için şans olduğunu bilerek sabırla hareket ederseniz çocuğun hayatında anlamlı ve önemli bir şey yapmış olursunuz.
Çocuğun ilettiği mesajları okurken, önce çocuğu anladığımızı hissettirir, seviyeli bir empatiyle BAĞLANTI kurarız daha sonra yönlendirme kısmına geçiş yaparız. Bu sayede çocuk tepkisel durumdan algısal, kavrayıcı duruma geçer ve iletişim kurmak daha kolay olur.
🌱Çocuğunuza, parktan ayrılma vaktiniz geldiğini söylediğinizde size “Sen kötü bir babasın/annesin” derken gerçekte “İstediğim olmadığında duygularıma hakim olabilmem ve hayal kırıklığımı saygılı şekilde ifade etme becerisi oluşturmam gerekiyor” diyordur.
🌱Çocuğunuz kardeşinin oyuncağını izinsiz alıp onu itiyorsa size gerçekte “Mülkiyet kavramını öğrenmem gerekiyor ve nazik olma becerisi oluşturmam gerek” diyordur.
🌱Çocuğunuz oyun oynarken kaybettiği için ağlıyor ve çok tepki gösteriyorsa “Tolerans eşiğimi yüksek tutma becerisi kazanmam, duygularımı kontrol edebilmem, sosyal-duygusal gelişimimi arttırmam gerekiyor” diyordur.
🌱Çocuğunuz kardeşine verilen krakeri kendisi kapıyorsa, size gerçekte “Sıramı bekleme becerisi oluşturmam gerek” diyordur.
🌱Çocuğunuz arkadaşıyla oyun oynarken izinsiz oyuncağı alındığında sesini çıkarmayıp sonrasında size gelip “Ben o oyuncağımı istiyorum, uff vermeseydim” diyerek pişmanlık duyup ağlıyorsa, size gerçekte “Hayır diyebilme, kendim olanı koruyabilme becerisi edinmem gerek” diyordur.
🌱Çocuğunuz akranlarıyla oyun oynamak istiyor fakat hiç bir oyuncağından feragat edemiyorsa, size gerçekte “Paylaşma duygusunu öğrenmem gerek” diyordur.
🌱Çocuğunuz farklı bir topluma girdiğinde yanınızdan ayrılmıyor, kendisini izole ediyorsa, size gerçekte “Sosyalleşme becerimi geliştirmem gerek” diyordur.
Unutmamalıyız ki, kontrol dışı eylemler çocuğun bize yardıma ihtiyacı olduğuna dair verdiği mesajlardır.

Commentaires